viernes, 16 de julio de 2010

Colectivo de Nules

JOSÉ SARAMAGO I LA PLAÇA DEL CAUDILLO. DOS MANERES BEN DIFERENTS
D´ENTENDRE LA VIDA.

Només uns dies després de la mort de José Saramago, universal escriptor ibèric que transcendix allò portugués, EU de Nules va presentar una moció a l´Ajuntament de Nules per al seu reconeixement públic amb carrer o plaça inclòs (http://esquerraunidanules@blogspot.com). Tal vegada siguen propostes que aparentment no tinguen importància en temps de crisi, i potser no interessen a la majoria de la gent. Tanmateix tenen un ample i poderós efecte simbòlic, tenen en realitat la mateixa força immaterial i indestructible que tenen els llibres del nostre estimat Saramago. Ens estructuren, ens enriquixen, alimenten i qüestionen els plantejaments vitals, ètics, estètics i polítics de cadascú. Evidentment el PP no entén per què un portugués ha de tindre un carrer a Nules. Coses de la xenofòbia i la incultura. O tal vegada, des de la seua intolerància, allò que els molesta és l´adscripció ideològica de l´homenatjat. El resultat va ser el rebuig de la proposta d´EU. La propera serà sobre Miguel Hernández, que ja toca!.
I seguint en terra, com Saramago, assenyalar que continua la tramitació del Concert Previ per al Pla General d´Ordenació Urbana (PGOU), amb el procés d´aprovació de l´informe de sostenibilitat mediambiental. Un informe que confirma les sospites d´EU sobre la inviabilitat i insostenibilitat social, econòmica i mediambiental del model urbanístic del PP per al poble de Nules. Resulta curiós vore com eixe informe confirma la insuficiència de recursos hídrics per al desenvolupament plantejat al mateix temps que ho considera viable. En què quedem?. O tal vegada allò que volen és llançar-nos a la destrucció absoluta del nostre entorn en benefici d´un grapat d´especuladors?. Siga com siga, aprovar alegrement este planejament destructiu i sense futur, amb PAI del Golf inclòs, contrasta vivament amb la situació de la marjaleria tradicional del nostre poble. Recordem com el PP va deixar fora del seu catàleg de zones humides per exemple la marjaleria de Castelló i altres zones que es van convertir immediatament en focus d´especulació urbanística i de negoci d´uns quants amics. Al contrari Nules, o millor dit els xicotets i modestos propietaris de la marjaleria de Nules, van ser especialment “castigats” per eixe catàleg articulat per raons econòmiques i no de protecció ambiental. I diem allò de “modestos i xicotets”, perquè la finca del Pou, propietat de gent molt poderossa i influent, està fora del catàleg i serà el futur PAI del Golf al que feiem referència. Tindrem així dos marjaleries: Una minifundista, pobre, amenaçada d´enderrocaments, i condemnada a l´abandonament; i l´altra rica, amb vivendes de luxe, accesos restringits, hotels i camp de golf. Quin equilibri!. Com sempre el peix gran es menja al xicotet. Després de molts anys en que tant l´Ajuntament, com la Generalitat, com l´Estat han permés, sense cap dissimulació, construccions irregulars en la marjaleria, ara és el moment de que les administracions també es facen responsables i normalitzen la situació amb un Pla Especial per a la zona. Cal trobar l´equilibri definitiu entre la presència humana a la zona humida, i la protecció i preservació efectives dels seus valors ambientals i paisatgístics.
Mentrestant, continua endavant l´obra inútil, innecessària, cara, i exhibicionista de la Plaça Major. Molts diners públics que creen molt poca ocupació i que no aporten benestar als ciutadans. I ja que parlem de la plaça, EU ha reiterat al plenari la necessitat de que la placa de José Antonio !Presente!, que es troba a la façana de l´església, siga definitivament substituïda per una altra que recorde a totes les víctimes de la guerra civil. Si es manté al seu lloc, per més canvis que es facen, la plaça continuarà recordant-nos el franquisme i el seu nom anterior. “Vade retro”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario